2 ambassadors Armoede

De eerste van 7 documentaires waarbij Peter Sterk en Fedor van Rossem in Afrika de perfecte spot over Armoede gaan maken.

 


Sterk en van Rossem kozen het land Siërra Leone omdat ze dachten dat het daar wel echt zielig zou zijn.‘Dat viel best wel mee’, zegt Sterk.‘Het was eerder moeilijk om ze zielig te krijgen’. Eenmaal in de binnenlanden van Siërra Leone, bleek een zielig spotje maken moeilijker dan ze hadden verwacht. Mensen lachten en probeerden gezamenlijk het land weer op de rails te krijgen. ‘Niet echt handig voor het filmen’, merkt van Rossem schamper op. De grootste ellende die we tegen kwamen was het bed waarop van Rossem lag. Na een week werd ons verteld dat dat het bed gebruikt werd door de “Secret Society”. ‘Toen begon ik al nattigheid te voelen’ verteld een duidelijk aangeslagen Sterk. ‘Eenmaal thuis toetste ik “Secret Society” in op internet en al snel kwam ik er achter dat Fedor een week lang op een ritueel besnijdenis bed had gelegen’. ‘Maar ja, hij lag wel van de grond. Ik daarentegen niet en kon niet slapen omdat er ratten langs mijn hoofd liepen’.

Sterk en van Rossem verbleven twee weken in Yele. Zij dachten met een snel spotje even wat geld binnen te halen. ‘Tot nu toe heeft het alleen maar geld gekost’, zegt een zuur kijkende van Rossem. Sterk reageert duidelijk geïrriteerd op deze opmerking. ‘Ja, welke gek gaat die mensen daar dan ook beloven dat we ze geld gaan sturen uit Nederland?’ ‘Wist ik veel dat ze ons er aan zou houden?’ snauwt van Rossem terug. De mannen hebben duidelijk nog het één en ander uit te praten.

terug...

  

 


Peter en Fedor laten zich vermaken door de bewoners van yele Mori, die speciaal voor hun een traditionele dans uitvoeren.

 

Reageer op dit artikel

 

kEHau3wNubA, IwKbvnoeaZm jaar

Thanks for spending time on the computer (wiinrtg) so others don't have to. http://ptskvkwhr.com [url=http://qvnjkxintlp.com]qvnjkxintlp[/url] [link=http://cqlnotfca.com]cqlnotfca[/link]

b6OHJlo2j, 8DEydXBY4d jaar

Yeah but my autos are gonna SUCK! I'm going to be late to the game, and there will be a bunch of ppl already there. I prbblolay wont even get 2 autos.VA:F [1.9.8_1114]please wait...VA:F [1.9.8_1114](from 0 votes)

7ZVeytKsvxi, oEhrM7t8 jaar

Wat een leuk breiwerkje is dit. Kun je er geen kutnessje van maken? He hoesje dat je in het andere logje laat zien is ook erg leuk. Denk dat die ook beter past.

0w7rWAzM, HAiN9ElABaf jaar

De doc was er net weer op!Heb er van genoten. Toch onbvsrteleaar dat iemand zich wil laten opsluiten van de buitenwereld en 25 a 35 jaar aan een boek wil werken.. crazy toch!? http://jnixbx.com [url=http://opihbot.com]opihbot[/url] [link=http://mpvdtbcklij.com]mpvdtbcklij[/link]

nDinXkQYRJ6, 6wSPqbGgeCXm jaar

een truitje voor een pop voor de meiedn? (dan moet je eigenlijk nog eentje maken ;)Ze hebben vast wel een pop die en truitje kan gebruiken. of een klein tasje voor de dames..ik bedenk maar wat.succes, t is te leuk om er niets mee te doen.groetjes

Lotte, 17 jaar

ik vind dat het wel een beetje ons schuld is. \"we hebben ze geleerd dat ze zich geen zorgen hoeven maken over hun samenleving\" want die blanken die zouden ons wel redden, we geven geld, bouwen scholen en weet ik veel wat. hoe kunnen ze zelf leren leven als we alles voor hun doen. we zijn diegene die Afrika wil helpen maar eigenlijk moet Afrika niet geholden worden. Ze moeten zelf leren leven zoals we. We hebben toch ook zelf leren leven zonder de hulp van een andere land, toch

Lotte, 17 jaar

ik vind dat het wel een beetje ons schuld is. "we hebben ze geleerd dat ze zich geen zorgen hoeven maken over hun samenleving" want die blanken die zouden ons wel redden, we geven geld, bouwen scholen en weet ik veel wat. hoe kunnen ze zelf leren leven als we alles voor hun doen. we zijn diegene die Afrika wil helpen maar eigenlijk moet Afrika niet geholden worden. Ze moeten zelf leren leven zoals we. We hebben toch ook zelf leren leven zonder de hulp van een andere land, toch

andreas, 52 jaar

Ik weet niet waarom mensen dit goed & prachtig vinden. Het is erg bespottelijk hoe deze mensen te kijk worden gezet door deze 2 (idiote) lolbroeken!
OXFAM-NOVIB (sponsor), wat vinden jullie zelf hiervan?

loys, 23 jaar

vat een flauwe kul weet je niet hoe slecht ze het daar hebben en dan zitten jullie daar de hele tijd te zeuren en te zeuren

tim, 16 jaar

Ik ben voor levensbeschouwing een stukje over jullie project aan het schrijven, ik vind het echt een gaaf concept om door middel van deze filmpjes het vaststaande beeld over de 3e wereld te verbreken, veel suc6 ;)

Buddy, 22 jaar

Super, eindelijk wordt uitgesproken wat de meeste mensen denken. De zielige spotjes worden toch weggezapt en je komt echt van een andere planeet als je niet weet hoe erg de mensen het in Afrika hebben.
Proberen jullie het nog uit te zenden op een van de publieke omroepen? Alleen via internet en lokale tv is niet echt voor een breed publiek namelijk.
Succes verder ermee en laat de discussie maar lekker op gang komen...

Erik, 35 jaar

Uitstekende televisie! Schud de jonge verwende generatie maar eens wakker dat er nog meer bestaat dan de nieuwste iPod of vetste band. Zuigen, shockeren en discussie, dat is de enige manier om dit continent met zijn problematiek onder de aandacht te brengen. We zijn wel klaar met de zielige neger met vliegen die in de lens kijkt!
En die politiek correcte van Nieuwkerk die vooral graag naar zichzelf luistert zit er flink naast!

Ann, 22 jaar

Goed bezig gasten, vooral grappig dat veel mensen er niks van begrijpen hier in Nederland. Ik ben zelf de afgelopen paar jaar nogal bezig geweest in Afrika, en het is sowieso niet makkelijk om dat volk knap te kunnen helpen. Als je daar aankomt met je blanke huidskleur houdt iedereen meteen zijn handje op. En als je dan iets echt nuttigs wilt doen in het dorp zoals een waterkraan met fluorfilter installeren, laat de chief zelf de kranen jatten zodat hij zelf wat geld kan opstrijken met de verkoop van wat metaal. Uiteindelijk hebben we de kranen in een muur moeten metselen met 24 uur per dag bewaking erbij. En toen begon de nieuwe chief te zeuren dat het nog steeds niet genoeg is en dat we meer moeten doen, maar zelf wilde iets ondernemen ho maar. Het is lastig Afrika te helpen, maar als we het niet doen wordt het een grotere puinzooi dan het al is.

joris, 19 jaar

Jan, die 2000 euro hadden ze helemaal niet gewonnen...
Als je 2000 euro wint kan je het namelijk niet zo afhalen bij de lotenverkoper :P
Dat was alleen om het filmpje leuker te maken en dat is gelukt!

Mikel, 29 jaar

Heren, heb net de aflevering bij DWDD gezien van gisteren. Een woord: Hulde!
De manier waarop jullie dit benaderen is niet alleen vernieuwend, maar het toont ook aan hoe bespottelijk we in de westerse wereld bezig zijn (filmpje a la Cribs), en wat er bij ons allemaal wel kan (filmpje van de homoseksuele neger)
Het toont maar weer hoe goed we het hebben! Laat die Matthijs maar praten! Ga zo door!

Eduard, 23 jaar

Ik was afgelopen augustus nog in Sierra Leone. Alhoewel ik gelachen heb weet ik niet of dat nou wel of niet goed is. Zelf was ik in Madina en mijn spotje is eigenlijk overdramatic. Kijk maar: http://www.eduardrekker.nl/Media/kinderenmadina.wmv

Nou ja, oordeel zelf maar.

foxbird, 22 jaar

het gaat niet echt over het helpen van mensen. Het gaat 90% over je ongemakken van jullie missie. Maar zeuren over dat jullie geen goed spot kunnen maken( oh wat grappig gespeeld zeg |-(. zeuren over hoe de mensen jullie helpen met een matras. En dan nog echt op een matras slapen. Er is geen evenwichten en tegenwicht over de echt problemen en met wat voor simpele dingen je de mensen leven beter kan maken. Doe jullie cliché schetsje maar lekker in de theater. Spel of geen spel nu weten de mensen daar dat wij Nederlander het maar al te funny vinden vinden hoe zij zijn met hun problemen. He wij weten dat ze daar ook wel kunnen lachen zolang ze nog leven zijn. Jullie gaan gewoon om met de mensen daar net als of ze dom zijn en dat jullie ze wel wat kunnen leren. Zonder ze te helpen. Misschien in het niet zo bedoel maar zo komt het wel over. Jullie maken een spot om de spot niet om doel om mensen te helpen en een positieve boodschap uit te dragen.

Abby, 19 jaar

Heb jullie net gezien op de wereld draait door en werd meteen nieuwsgierig en ging naar jullie site. Ik studeer internationale ontwikkelingsstudies, dus ik maak me zorgen om het lot van de mensen in de derde wereld. Alleen word ook ik doodziek van het beeld wat wordt geschetst van de hulpeloze en zielige afrikaan. En naast een goede boodschap zijn jullie filmpjes ook nog super grappig! Hulde!

muriel, 31 jaar

Ik vind het geweldig wat jullie doen, wat een verfrissende kijk op de Afrikaanse problematiek en daarbij leggen jullie volgens mij precies de vinger op de zere plek!! Ik heb me slap gelachen en mijn (Afrikaanse) man ook!!

Jesse, 24 jaar

Grappig en een goede boodschap. Ook de reacties van de mensen niet door de grappen van de filmpjes kunnen prikken zijn leuk.
Succes!

Leo, 21 jaar

Verwende arrogante kut ventjes! De oorzaak dat zij zo leven is mede te danken aan wat 'wij' in de geschiedenis hebben gedaan(en nog steeds doen). Jullie geven ze nog een trap na, niet? Hopelijk komen jullie ooit in zon situatie, dan ben ik de eerste die jullie belachelijk gaat maken!Ps. Ik hoop niet dat ik jullie ooit tegenkom...

mark hamers, 43 jaar

hulde!! Veel hulporganisaties verdienen geld door afrikanen als zielige mensen te portretteren en jullie maken daar een eind aan.

peet, 57 jaar

goed gedaon jochies

Jeroen, 33 jaar

Ik werk voor een internationale hulporganisatie en heb me werkelijk waar slap gelachen! wat een meesterlijke filmpjes! Eindelijk eens een andere en "verfrissende" kijk op de 3e wereld. we moeten af van dat zielige imago, helemaal mee eens.

Echter:

Het filmpje waarop een zwarte man te zien is die door de voiceover als homosexueel wordt bestempeld vind ik te ver gaan. Deze man is het niet en kan zich niet verweren tegen het feit dat jullie hem zo hebben geportreteerd.
Ik denk dan maar , hoe zou je het vinden om voor iets wat in je eigen cultuur onspreekbaar is ( bijvoorbeeld in nederland pedofilie ) te worden uitgemaakt...
Dus jouw kop op de tv in Senegal met daaronder een voiceover die vertelet dat jij practicerend pedofiel bent... Gaat dan net iets te ver lijkt me.

Dus ..Hulde voor de vernieuwing, maar schaaf je uitingen nog iets bij en wellicht dat je dan van mij een 10 krijgt i.p.v. een zes nu ;-)

Stephan, 16 jaar

De meeste mensen die hier niet lovend over zijn, zijn denk ik niet in Afrika geweest. Met alleen voedselhulp en medicijnen help je de Afrikanen niet. Daarom vind ik deze film zo goed, want het persifleert juist die reclames voor voedselhulp etcetera. Veel mensen hebben hierdoor ook een vertekend beeld van Afrika, en dat zou moeten stoppen.

carol, 46 jaar

Vernieuwend en prachtig
gefilmd en ingesproken ...

Eye-opener voor wie verder
kijkt !!!

Bedankt jongens, ga zo door

jan, 16 jaar

Geweldig. Maar die 2000 euro hadden gewoon naar het dorp moeten gaan vind ik. Ik wil zelf later (zit nu nog op school) gaan werken als arts in de derde wereld.Reageer op dit artikel

Naam:

Leeftijd:

Tekst:

In verband met spam vragen we je onderstaande code over te typen in het veld daaronder.

Code:

Fedor is me er eentje!